7 üléses autó állami támogatással. Minden, amit tudnod kell.

Találd meg a legjobb új-autó árat!

Nagycsaládos kedvezmény 7 személyes új autó vásárlásához

A Kormány közel másfél hónappal ezelőtti bejelentése szerint a babaváró program bevezetésével egyidőben lehetőséget nyitott a legalább 3 gyermeket nevelő családoknak arra, hogy új, legalább 7 személyes autót vásárolhassanak vissza nem térítendő állami támogatással.

Ez a bejelentés nagy érdeklődést keltett a nagycsaládos körökben és mi is számos megkeresést és kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban.

Március 12-én megjelent a várva várt részletszabályokat is tartalmazó, a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet).

Nos, lássuk a részleteket! Kik vehetik igénybe? Mikortól? Az igénylésnek milyen feltételei vannak? Milyen iratokat kell benyújtani és főképp melyik hivatalhoz? Mikor keletkezik visszafizetési kötelezettség?

És még számos kérdésre most választ kaphatunk, de vegyünk mindent szépen sorjában!

Az intézkedés célja

A Kormány elsődlegesen olyan családok személygépkocsihoz jutását kívánja támogatni, akik 3, vagy 3-nál több gyermeket nevelnek és a további gyermekvállalásuknak ne az autó szűkössége képezze az akadályát.

Az állami támogatás összege 2 500 000 Ft, ami a megvásárolandó gépjármű bruttó vételárának maximum 50%-a lehet, melyet készpénzes vagy hitelre történő vásárlás esetén is igénybe vehetsz.

Mit is jelent ez? Nézzünk két példát, egy olcsóbb és egy drágább 7 személyes autó esetében!

Ha egy Dacia Lodgyt veszel 7 személyes kivitelben, benzin motorral, 102 LE-vel és Amibiance felszereltségi szinttel, 3 529 000 Ft-ért, akkor a támogatásod mértéke, ha a maximum összeget veszed igénybe, ebben az esetben a Lodgy bruttó árának 50%-a, azaz 1 764 500 Ft, és neked ugyanennyit kell hozzátenned!

De ha egy drágább autót néztél ki, mondjuk egy Honda CR-V-t 7 személyes kivitelben, benzin motorral, 173 LE-vel, összkerék meghajtással 10 999 000 Ft-ért, a támogatás maximum mértéke itt is 2 500 000 Ft lesz. Így a CR-V ára, amit Neked kell kifizetni 8 499 000 Ft lesz.

Fontos, hogy a támogatás iránti kérelmeket csak meghatározott ideig, 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig lehet benyújtani.

Milyen autókra veheted igénybe?

Seat Alhambra

A Rendelet a megfelelő befogadóképességű személygépkocsi fogalmát említi. Ez olyan gépkocsit jelent, ami az M1 járműkategóriába sorolt személy- és poggyász-szállításra készült, új, és a vezetőüléssel együtt legalább 7 személy szállítására alkalmas, de nem a lakóautó jellegű.

Ebben az esetben a kiválasztandó 7-9 személyes autók köre elég széles, mint választékban, mint márkában, és mint árban egyaránt.

A legtöbb gyártó igyekszik egy-kettő ilyen modellt tartani, melyek, ha extra felszereltségként is, de legalább kihajtható 3. üléssori plusz két ülést tartalmaznak, nem beszélve a nagyobb 9 személy szállításra alkalmas kisbuszokról, mint például a Volkswagen Multivan, vagy a Ford Tourneo Custom.

A legjobb 7 személyes autókról, valamint a legolcsóbb 7 személyes autókról bővebben Blogunkon olvashattok. És várhatók további cikkek is a témában, hogy segítsük megkönnyíteni a választást és megszerezni a legjobb árat Nektek!

Kik igényelhetik a támogatást?

Citroen Grand C4 Spacetourer

Nagycsaládosok! Kik a nagycsaládosok?

Akik, legalább három gyermek után családi pótlékra jogosultak és akiknek legalább két gyermekük van és a harmadik gyermekkel a várandósság meghaladta a 12. hetet.

A támogatás igénylése szempontjából nagycsaládosnak minősül a családi pótlékra jogosult házastársa, élettársa is.

A fentiekre tekintettel a támogatást igényelheted úgy is, ha saját háztartásodban hosszú távon nevelt, vagy gondozott gyermeket/gyermekeket nevelsz és velük együtt nagycsaládosnak számítasz és családi pótlékot kapsz utánuk.

Valamint a támogatást igényelheted úgy is, ha tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelsz, ez esetben itt nem kell figyelembe venni a gyermek életkorát, vagy a családi pótlékra való jogosultságot.

A gyermekek számába azonban nem számítanak bele azok a gyerekek, akiket a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerint csak ideiglenesen helyeztek el nálatok.

A nagycsaládosokra vonatkozó további feltételek, amiknek meg kell felelnetek

Ha már a nagycsaládos vagy, akkor vedd figyelembe a következőket is a támogatás igényléséhez:

 • “B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezned (mint támogatást igénybe vevőnek), vagy a házastársadnak, élettársadnak
 • nem lehetsz jogerősen eltilva a járművezetéstől
 • nem lehet köztartozásod
 • nem lehetsz bűntetett előéletű
 • korábban nem részelültél szerzési támogatásban, kivéve, ha a házasságod, vagy az élettársi kapcsolatod megszűnése után továbbra is nagycsaládosnak minősülsz, ez esetben újra igényelheted!
 • rendelkezned kell Magyarországi bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel.

Kérelem benyújtása

Hova lehet benyújtani? Ki bírálja el?

A kérelmet 2019. július 1-je után nyújthatod be.

A kérelem elbírásásának ügyében a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) fog eljárni és benyújtani a Kormányablakoknál tudod, vagy közvetlenül a Kincstárnál.

Nagy segítség, hogy a kérelemre van egy formanyomtatvány, amit le lehet majd tölteni a Kincstár honlapjáról.

Mit kell tartalmazzon a kérelem?

 • Nyilatkoznod kell nagycsaládosként, hogy a szerzési támogatást gépjármű vásárlására kívánod igénybe venni, milyen összeget szeretnél és hogy az autót készpénzben, vagy hitelre fogod megvásárolni.
 • Szükséges a gyermekek adóazonosító jele, kivéve a pocaklakóé :), de a gyermekek számába már ő is beleszámít.
 • Valamint nyilatkoznod kell, hogy a támogatást korábban már igénybe vetted-e.

Továbbá csatolni kell:

 • a nyilatkozatot, hogy nem vagy büntetett előéletű, és hogy a gépjárművet a használati feltételeknek megfelelően fogod használni (erről kicsit lentebb írok)
 • a pocaklakóról is kell orvosi igazolás, miszerint a várandósságod betöltötte a 12. hetet
 • a személyes irataid (szem.igazolvány, lakcímkártya, adószám…stb.), különös tekintettel  a vezetői engedélyedre

A támogatás felhasználása, új autó megvásárlásának menete

A támogatás igénylését követően a Kincstár határozatot hoz.

A határozat meghozatalát követő 6 hónapon belül vásárolhatod meg az általad kiválasztott autót. Ha nem történik vásárlás ez időn belül, a támogatást nem fogják folyósítani.

A megkötött adásvételi szerződés egy példányát el kell küldened a Kincstárnak és ők 15 napon belül folyósítani fogják a kért támogatási összeget az autókereskedésnek.

Az autókereskedés a támogatással megvásárolt autót “Családbarát Magyarország” logóval fogja ellátni, aminek 3 évig az autódon kell lennie.

A logó jópofa, designos, simán bevállalható. 🙂

Használati feltételek

Ahogy már fentebb említettem, most kitérek egy picit azokra a cseppet sem elhanyagolható dolgokra, amit a jogászokon kívül már nem szeret elolvasni senki. Ezek a feltételek azok, amik ha nem teljesülnek a támogatás összegére visszafizetési kötelezettséged is keletkezhet.

A támogatással megvásárolt autónak vannak használati feltételei:

 • A támogatásért cserébe 3 évig nem idegenítheted el, vagyis nem adhatod el!
 • Nem alakíthatod át!
 • Az üzembentartói jogot nem engedheted át senkinek!
 • A “Családbarát Magyarország” logó 3 évig az autón kell legyen!
 • Az autó átíratásával és az elidegenítási tilalom bejegyeztetésével a közlekedési hatóságnál Neked kell eljárni! Valamint az átiratás során Neked külön kell nyilatkozni arról, hogy az autót támogatás igénybevételével vásároltad meg!

Visszafizetés

A támogatást vissza kell fizetned, ha:

 • a kérelemben megadott adatok nem felelnek meg a valóságnak,
 • ha az átiratási eljárás során az elidegenítési tilom bejegyeztetését elmulasztottad,
 • ha a támogatással megszerzett autót 3 éven belül a házasság, vagy az élettársi kapcsolat felbomlása következtében már nem vagy nagycsaládosnak mondható,
 • ha a támogatást örökbefogadott gyermeket is beleszámítva kaptad, de az örökbefogadást két éven belül felbontják.

A házasság, élettársi kapcsolat felbomlását, valamint az örökbefogadás felbontását köteles vagy a Kincstárnak 30 napon belül bejelenteni. A Kincstár a bejelentést követően 90 napon belül határozatot hoz és onnantól 15 napon belül a támogatást vissza kell fizetni.

A támogatás visszafizetésére kérhetsz 12 hónapos fizetési halasztást, vagy 36 hónapos részletfizetést is, amennyiben a körülményeid ezt indokolják.

Ha nem fizetsz, levonható a fizetésedből!

És ha veled szemben a támogatás visszafizetéséről rendelkeztek, az elrendeléstől számított 3 év elteltével kérhetsz csak újra ilyen jellegű támogatást.

Ha bármi kérdésetek felmerül, írjatok kommentben, vagy az admin@carblee.com email címre. Ha tudunk, segítünk.

Kapcsolódó linkek

A legolcsóbb 7 üléses autók 2019-ben.

A legjobb 7 személyes családi autók.

A legjobb 7 üléses SUV-ok.

Facebook Comments

Hagyd, hogy az autószalonok versenyezzenek érted

CARBLEE

Válaszd ki a következő új autód és kérj árajánlatot több autószalontól egyszerre, mindössze egy kattintással

Ágnes Kása Dr.
Dr. Kása Ágnes vagyok, a Carblee ügyvezetője és jogásza. Igyekszem az új autó vásárlással kapcsolatos jogi kérdésekben a segítségetekre lenni.
Facebook Comments
Carblee
103 Shares
Share103
Tweet
Pin